Energieaudit
Sinds 2015 is het voor grote ondernemingen (> 250 werknemers en een jaaromzet > 50 mio euro) in Vlaanderen en Wallonië verplicht om een energieaudit te laten uitvoeren. Vanaf 2023 is het voor alle Europese ondernemingen met > 40 werknemers, en > 40mio euro omzet verplicht om te rapporteren over hun energieverbruik en de gerealiseerde besparingen.
De eerste stap om uw energiekosten te verlagen
De resultaten van deze audit moeten minimaal om de vier jaar worden ingegeven via een webapplicatie van de overheid.
Helexia staat haar klanten bij in de uitvoering van de audit, met als doel een duidelijk zicht te krijgen op de huidige situatie én de mogelijke optimalisaties op vlak van energiekostenbesparing en CO2-reductie.
Wat verandert er in 2022 voor de energieaudit?
Vanaf 2022 zullen ook kleinere bedrijven verplicht worden een energieaudit uit te voeren. Deze moet voldoen aan bepaalde vormvereisten en de eerste audit moet uitgevoerd zijn tegen het einde van 2022.
De energiebalans heeft als doel om inzicht te krijgen in het energieverbruik in een KMO. Heeft u de afgelopen 3 jaren een energiescan laten uitvoeren? Dan wordt u hoogstwaarschijnlijk vrijgesteld. In de tabel vindt u de onderverdeling die van toepassing zal zijn.
Waarom kiezen voor Helexia?
- Gecertificeerde auditors in Vlaanderen, Brussel en Wallonië
- We halen het maximale uit de audit zodat u een startpunt heeft om energiekosten en CO2 te reduceren
- Helexia neemt de struikelblokken weg voor de implementatie van maatregelen met een langere ROI
- Laat de vernieuwing van uw energieaudit door Helexia uitvoeren en krijg nieuwe inzichten!
Voordelen van een audit
Of het nu een verplichte of een vrijwillige energieaudit is, het is een essentiële stap en een noodzakelijke basis voor een intelligent energiebeheer in uw bedrijf. We gebruiken het om mogelijk energiebesparende maatregelen in kaart te brengen, te kwantificeren, en het rendement van verschillende opties te vergelijken.
Samen met een stappenplan en financiële oplossingen maakt het deel uit van een Strategisch Energie Plan, dat uw onderneming zal helpen om relevant te blijven in het energiebewuste Europa van morgen.
Wilt u besparen op uw energiekosten en uw CO2 -uitstoot reduceren?
Vrijwillige energieaudit
CO2 neutraal ondernemen, vandaag de dag een veelbesproken thema. Maar hoe begint u hieraan? Welke mogelijkheden zijn er? En welke zijn passend voor uw organisatie?
De energieaudit identificeert “quick wins” waarmee u op korte termijn significante besparingen behaaltd, en tevens een progressief transformatieplan, zodat u in uw eigen tempo de energietransitie kan maken.
Verplichte energieaudit of energie rapportering
Voor alle bedrijven die:
- meer dan 40 personen tewerkstellen
- een jaaromzet hebben die de 40 miljoen euro overschrijdt of een jaarlijks balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro.
Vrijgesteld van de verplichting tot uitvoering van een energieaudit voor grote ondernemingen zijn:
- vestigingen die vallen onder de verplichting tot het hebben van een conform
- verklaard energieplan volgens de bepalingen van VLAREM II, art. 4.9.1;
- vestigingen die zijn toegetreden tot één van de energiebeleidsovereenkomsten;
- vestigingen die beschikken over EN16001 of ISO 50001;
- vestigingen die beschikken over een geldig EPC Publieke Gebouwen.
Webapplicatie
Door het invullen van verplichte data in een webapplicatie wordt ervoor gezorgd dat de energieaudit op uniforme wijze wordt ingegeven en zal kunnen nagegaan worden of de energieaudit voldoet aan de minimumcriteria uit bijlage VI van de Europese Richtlijn 2012/27/EU.
Het invullen van de resultaten van de energieaudit in de webapplicatie moest een eerste keer gebeuren uiterlijk op 1 december 2015. Door het indienen van de resultaten in de webapplicatie is aan de auditplicht van de vestiging voldaan, tot aan de datum van actualisatie (4 jaar).
Actualisatie
De wetgeving stelt dat de energieaudit een geldigheidsduur heeft van vier jaar. Binnen de geldigheidsduur moet de energieaudit geactualiseerd worden. Concreet betekent dit dat een energieaudit die ingegeven werd in de webapplicatie op 1 maart 2016, geldig is tot 1 maart 2020 en dat die ten laatste op die datum geactualiseerd moet worden.
Bron: Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen – Energiesparen
Waarom Helexia?
Sinds 2010 helpen we bedrijven overschakelen naar duurzame energie. We bieden op maat gemaakte energieoplossingen en uitgebreide financieringsopties zodat u gemakkelijk en efficiënt de energietransitie realiseert.
140 miljoen
euro geïnvesteerd
52 GWh
groene stroom geproduceerd per jaar
30 GWh
uitgespaard per jaar
40 000 ton CO2
vermeden per jaar